Wszystko o trzodzie chlewnej
Wielu z nas chciałoby hodować trzodę chlewną, lecz należy się do tego dobrze przygotować. Przede wszystkim jak zacząć hodowle co jest koniecznie do hodowli, jakie choroby mogą wystąpić i jak postępować wówczas, jak karmić, czym karmić i mnóstwo innych. Zaczynając od początku, choroby świń: wirusowe (cirkowirusy, PRRS, parvowiroza, czy też grypa), bakteryjne (pleuropneumonia, różyca, leptospiroza, salmonelloza, streptokokoza, beztlenowce, adenomatoza, choroba Glassera, chlamydioza, dyzenteria, zakaźne zanikowe zapalenie nosa). Prowadzenie hodowli świń w teraźniejszych realiach żąda od hodowcy zaangażowania dużych środków finansowych niemniej jednak również licznej wiedzy dotyczącej fizjologii zwierząt. Nieodpowiednie warunki w chlewni z jednej strony obniżają parametry produkcji a z drugiej strony są przyczyną obniżenia odporności zwierząt i występowania chorób. Gdy mamy zwierzęta i hodowlę należy o nie bardzo starannie dbać. Dbając możemy obniżyć poziom występowania chorób wyżej wymienionych.
Drugą bardzo znaczącą sprawą jest żywienie świń. Świnie, w przeciwieństwie do przeżuwaczy mogą wykorzystać tylko te elementy, jakie pozyskają o hodowcy w paszy z koryta. Świnie powinny mieć dietę zawarta w odpowiedni poziom białka i aminokwasów egzogennych, witamin, składników mineralnych czy energii. Ważne w żywieniu świń są elementy mineralne: miedź, żelazo, fosfor i sód z makroelementów oraz wapń, selen, cynk, jod z mikroelementów, mangan. Do podstawowych mieszanek paszowych dla świń w Polsce należy ziarno kukurydzy, pszenżyta, jęczmienia, pszenicy, żyta czy owsa, porządne też są bobik, łubin, groch, rzepak, ziemniaki, buraki, marchew. Niezmiernie znaczące są też mieszanki paszowe, jakie służą jako dodatek do podstawowego dziennego żywienia świń. Dzięki stosownemu dziennemu żywieniu ,dzięki stosownym warunkom sanepidowskim możemy hodować zdrowe świnie. Musimy jednak pamiętać o wszystkich przepisach i normach jakie obowiązują nas jako hodowców i dotyczą naszej hodowli.
Drugą bardzo znaczącą sprawą jest żywienie świń. Świnie, w przeciwieństwie do przeżuwaczy mogą wykorzystać tylko te elementy, jakie pozyskają o hodowcy w paszy z koryta. Świnie powinny mieć dietę zawarta w odpowiedni poziom białka i aminokwasów egzogennych, witamin, składników mineralnych czy energii. Ważne w żywieniu świń są elementy mineralne: miedź, żelazo, fosfor i sód z makroelementów oraz wapń, selen, cynk, jod z mikroelementów, mangan. Do podstawowych mieszanek paszowych dla świń w Polsce należy ziarno kukurydzy, pszenżyta, jęczmienia, pszenicy, żyta czy owsa, porządne też są bobik, łubin, groch, rzepak, ziemniaki, buraki, marchew. Niezmiernie znaczące są też mieszanki paszowe, jakie służą jako dodatek do podstawowego dziennego żywienia świń. Dzięki stosownemu dziennemu żywieniu ,dzięki stosownym warunkom sanepidowskim możemy hodować zdrowe świnie. Musimy jednak pamiętać o wszystkich przepisach i normach jakie obowiązują nas jako hodowców i dotyczą naszej hodowli.